Datum objave: 2014-08-21

CONTINENTAL (ContiTech)

Continental je osnovan 1871. godine u Hanoveru, Njemačka, i danas je jedan od svjetskih vodećih dobavljača automobilske industrije.

2014. godine korporacija je generirala preliminarnu prodaju vrijednu približno 34.5 milijarde eura u svojih pet odjela, Šasija i sigurnost, Interijer, Pogon, Gume i ContiTech. Odjel guma nudi prave gume za svaku primjenu – od putničkih automobila preko kamiona, do autobusa i vozila na gradilištu, te bicikala i motocikala. Continental gume znače izvrsni prijenos sila, izuzetno pouzdano vučenje u svim vremenskim uvjetima te visoki omjer dobivenog za uloženi novac.

Pun naziv ove kompanije, najpoznatije po proizvodnji guma je Continental AG, a također je poznata i pod skračenim nazivom Conti. Radi se o njemačkoj tvrtki sa sjedištem u Hanoveru, a uz gume proizvodi i ostale dijelove za vozila, prije svega kočione sisteme, komponente za šasije, itd. Kompanija je nastala davne 1871. godine kao proizvođać gume široke primjene, a kasnije se profilira kao proizvođać guma za vozila. Danas je to četvrta najveća kompanija za proizvodnju guma za vozila na svijetu. Jedno se vrijeme susrela s problemima oko preuzimanja vlasništva nad kompanijom pa je ujedno i pala dobit, međutim baš poput ptice Feniks koja se izdiže iz pepela, i Continental se opet digao na noge. Danas ima tvornice i sjedišta u 49 država svijeta te oko 179,000 zaposlenih.

Manje je poznato da se Continental bavi i proizvodnjom baterija za električne automobile. Primjerice, kompanija se javila na konkurs General Motorsa u kojem se tražio proizvođać baterija za njihova električna vozila, međutim GM je kasnije uzeo ponudu drugog proizvođaća. Danas Continental mnogo ulaže upravo u ekološku stranu svoje priče te konstantno traži nove načine smanjenja emisije ugljičnog dioksida, kako na vozilima, tako i u vlastitoj proizvodnji. Koncentriraju se na smanjenje težine vozila, kao jedan od garanta smanjenja zagačenja.

ContiTech kao najznačajnija divizija njemačke korporacije Continental, vodeći je svjetski proizvođač pogonskog remenja za prvu ugradnju.

Poslovanje ove svjetski poznate kompanije svakodnevno raste. Da je riječ o doista velikoj kompaniji pokazuje i podatak o više od 45.000 djelatnika uposlenih u proizvodnim pogonima koji se nalaze po cijelom svijetu. ContiTech je specijalist za proizvodnju gumenih i plastičnih dijelova. Sa svojim proizvodima i sustavima razvijenim uz primjenu najsuvremenijih tehnologija, ContiTech je jedan od najpriznatijih proizvođača originalnih dijelova za automobilsku industriju.

Vodeća pozicija koju ContiTech ima po pitanju proizvodnje dijelova za transmisiju za prvu ugradnju daje ovom proizvođaču neophodnu platformu za odlično pozicioniranje i na međunarodnom tržištu zamjenskih dijelova.

U skladu s motom kompanije 'Originalna kvaliteta je najbolja zamjena', ContiTech sadrži kompletan asortiman dijelova za prijenos (transmisija), pokrivajući većinu aplikacija iz putničkog i teretnog programa.

U svjetlu trendova kretanja automobilske industrije ka manjoj potrošnji goriva i smanjenoj emisiji štetnih plinova, ContiTech je postigao značajne rezultate, nudeći visoko tehnološka i inovativna rješenja.

ContiTech progresivno raste i razvija nove tehnologije u proizvodnji pogonskog remenja te odgovara svim zahtjevima koje pred nju stavljaju renomirani proizvođači automobila.

WEB STRANICA