Datum objave: 2022-09-21

Novi MANN-FILTER filter ulja mjenjača za e-osovinu

MANN-FILTER nudi novi W 7071 filter ulja u OE kvaliteti za električna komercijalna vozila na aftermarket tržištu koja su već dostupna.

Suprotno nekim mišljenjima, većina električnih vozila ima mjenjač koji je smješten u ono što je poznato kao e-osovina. Ova e-osovina je kompaktno rješenje za električni pogon baterijskih električnih vozila i primjene u hibridnim vozilima. Elektromotor, energetska elektronika i mjenjač spojeni su u jednu kompaktnu jedinicu koja direktno pokreće osovinu vozila.

Kako bi zadovoljio nove zahtjeve elektromobilnosti kada je u pitanju filtracija ulja, svjetski stručnjak za filtraciju MANN+HUMMEL razvio je nove filtere ulja za mjenjač kako bi osigurao besprijekorno hlađenje i podmazivanje e-osovine. Za komercijalna vozila na aftermarketu, jedan od ovih filtera ulja za mjenjač dostupan je kao MANN-FILTER W 7071 za Mercedes-Benz eActros 300 i eActros 400.

Podmazivanje i hlađenje jednim uljem

Budući da su sve komponente mjenjača integrirane u e-osovinu, dovoljan je ukupno jedan krug ulja i za hlađenje i za podmazivanje. Ipak, ovo je prednost s kvakom: budući da ulje dolazi u dodir s mehaničkim i elektroničkim komponentama, metalne čestice i strugotine iz mjenjača mogu završiti u energetskoj elektronici i e-motoru, uzrokujući im štetu. Stoga e-osovina funkcioniše samo ako se te čestice iz sistema uklone učinkovito, brzo i trajno. Kao i kod mnogih konvencionalnih mjenjača, fokus je na odvajanju čestica za što je potreban filter.

MANN-FILTER filter ulja za mjenjač W 7071 opremljen je novim MULTIGRADE O-eM 50 medijem za filtriranje, koji je posebno prilagođen zahtjevima ulja za podmazivanje i hlađenje e-osovina. Konkretno, potpuno sintetički filter medij radi na sljedeći način: Gubici pritiska smanjeni su za približno 50 posto i stoga su znatno niži u poređenju s konvencionalnim filterima ulja mjenjača, izrađenim od celuloznog medija. Još jedan pozitivan učinak: Značajno smanjeni diferencijalni pritisak uzrokuju kraće i rjeđe otvaranje premosnog ventila. To omogućuje da više filtrirane, čiste tekućine dospije u područja koja zahtijevaju podmazivanje, osiguravajući duži vijek trajanja mjenjača. Nizak diferencijalni pritisak također znači manje potrebe za energijom za cijeli sistem i ima povoljan učinak na domet vožnje električnih vozila.

Potpuni sintetički medij za filtriranje karakterizira i značajno veću hemijsku otpornost na krhkost tokom korištenja, zbog čega je filter prikladan za vrlo duge servisne intervale prema specifikacijama proizvođača vozila. Osim toga, W 7071 ima visok stepen odvajanja: 99,5% s veličinom čestica od 50 µm. Poređenja radi: ljudska dlaka ima promjer 50-100 µm.

Dobavljač originalne opreme za filtre e-osovina

MANN+HUMMEL već ima uljni filter mjenjača u serijskoj proizvodnji za e-osovinu proizvođača komercijalnih vozila. Od maja 2022. novi filter je dostupan na nezavisnom aftermarket tržištu, proširujući sveobuhvatnu ponudu MANN-FILTER proizvoda.

Više informacija o MANN+HUMMEL potražite na https://www.mann-hummel.com/