Datum objave: 2021-02-10

Podaci za BiH: Najčešći kvarovi na vozilima u 2020. godini

Znate li sa kojim problemima na vozilu se vozači najviše susreću?

NAJCESCI KVAROVI NA VOZILIMA.jpg
Vozači u BiH su najviše problema na svojim vozilima imali sa elektrikom, izduvnim sistemom, upravljačkim mehanizmom i sistemom prijenosa, podaci su BIHAMKA za 2020. godinu koji su rađeni na osnovu izvršenih usluga na terenu.

Redovno održavanje vozila ili servisiranje doprinosi tome da komponente u vašem vozilu traju što duže te da što manje dolazi do određenih kvarova. Način korištenja vozila, kao i način održavanja imaju poseban uticaj na pouzdanost, a samim tim i vijek trajanja vozila.

U nastavku ćemo navesti kategorije kvara, kao i njihovu učestalost. Napominjemo da su u obzir uzeta vozila koja saobraćaju na cestama u Bosni i Hercegovini:
  • Elektrika – 35,09%
  • Motor i izduvni sistem – 22,86%
  • Upravljački mehanizam – 10,37%
  • Sistem za prijenos snage ili transmisija – 6,70%
  • Karoserija, grijanje i ventilacija – 6,59%
  • Gorivo – 5,83%
Također, nešto manji procenat kvarova je vezan za sistem punjenja, paljenja i hlađenja, kao i brave ili alarme.

Uzroci kvara iz oblasti elektrike odnose se najčešće na akumulator, elektropokretač, generator, svijećice, transformator napona, napojni kablovi i sl. Pored toga uzrok kvara može biti i neispravan osigurač, elektromagnetni prekidač (relej), grijači kod dizel motora, određeni senzori, aktuatori i sl.

Kvarovi koji se odnose na motor i izduvni sistem najčešće su uzrokovani potrošenim vitalnim dijelovima motora (istrošenost klipnih zaptivnih prstenova i košuljice cilindra, zaptivača) što se manifestuje povećanom potrošnjom ulja i/ili goriva kao i lošijim perfomansama vozila (snaga, ubrzanje, obrtni moment), a može doći i do pregrijavanja motora.

Ispražnjen akumulator sam po sebi nije veliki problem, međutim način na koji vozači pokušavaju dopuniti isti može rezultirati većim problemom. Zbog toga je važno da određene radnje uvijek obavljaju stručna lica.

Motointegrator je prva stranica u BiH na kojoj možete pronaći listu pouzdanih autoservisa i online rezervisati termin za pregled vašeg vozila. Također, na istoj možete napraviti i „Profil vozača“ te redovno voditi brigu o vašem vozilu.

Pogledajte VIDEO o tome kako napraviti profil vozača na stranici Motointegrator BiH: