Datum objave: 2020-05-29

Sigurnost putnika u vozilu

Ljeto se bliži i uprkos pandemiji, sve više razmišljamo o odmoru i povratku u vrijeme prije epidemiološke prijetnje. Planiramo odmor koji će se ove godine većim dijelom odvijati u vlastitim prijevoznim sredstvom. Najsigurnije se osjećamo u svom automobilu, koji ujedno predstavlja i mjesto izolacije. Prije nego što krenemo na dugu rutu, neophodno je provjeriti stanje automobila i efikasnost komponenti, ali posebnu pažnju obratiti na klimatizaciju, uglavnom zbog udobnosti putovanja i zdravlja putnika koji putuju sa nama.

SIGURNA PORODICA.jpg

Nikoga ne treba biti uvjeravati u važnost klimatizacije. Svatko od nas u toplim danima pronalazi olakšanje u strujanju hladnog zraka. Bez efikasnog rashladnog sistema danas je teško zamisliti bilo kakav odmora. Klimatizacija je jako korisna ali uz nepravilno korištenje može biti i prijetnja. Ne radi se samo o lošem mirisu koji može izaći iz ventilacijskih kanala, već o narušavanju zdravlja i prijetnjama koje su sakrivene u bakterijama nevidljivim golim okom. Mikroorganizmi se mogu ugnijezditi u slabo servisiranom klimatizacijskom sistemu, pa zajedno sa zrakom ulaze u pluća putnika što može biti prava prijetnja zdravlju.

Jedna od bolesti uzrokovanih neadekvatnom klimatizacijom je Legionarska bolest - teška zarazna respiratorna bolest uzrokovana Legionella pneumophila. Razvija se u vlažnom okruženju pri temperaturi od 20-55 ° C, pa je zanemareni sistem klimatizacije automobila pogodno skrovište za nju. Legionela se manifestuje groznicom, suhim kašljem, glavoboljama i bolovima u mišićima. Ostale bolesti povezane sa loše održavanim klimatizacijama u automobilu ali i u avionima, poslovnim zgradama i uredima uključuju upale gornjih i donjih disajnih puteva, konjuktivitis ili tularemiju. Uzročnici ovih bolesti su plijesan i gljivice koje su jedan od najjačih prirodnih otrova te su jako opasni. Važno je znati da oni često ne napadaju odmah i mogu “spavati” i do 12 godina prije nego se aktiviraju.

Sa većim zagađenjem zraka naše se tijelo se bori samo sa sobom i dovoljno je lagano slabljenje imunološkog sistema kako bi mikrobi uzrokovali ozbiljnu prijetnju životu ili zdravlju. Zbog toga naglašavamo važnost redovnog servisa klima uređaja!

Kada biste trebali servisirati klima uređaj?

Ako putujete zajedno sa porodicom ili patite od alergija, fumigacija klima uređaja prvi je korak koji treba preduzeti tokom proljetnog održavanja automobila. Zašto proljeće? Jer se nakon zimske sezone, u sistemu za dovod zraka u kabini, može nakupiti puno zagađenja. Uz to, jesensko-zimski period potiče nagomilavanje vlage, a takvo je okruženje idealno za rast bakterija. Također nakon zime, u kabinu može ući neugodan miris koji podsjeća na plijesan, što nepovoljno utiče na udobnost putovanja.

- Najbolje je pregledati klima uređaj dva puta godišnje: jednom u proljeće i ponovo prije zimskog perioda grijanja jer ne treba zaboraviti da i grijani zrak teče kroz isti sistemu. Sa druge strane, proljeće i ljeto su godišnja doaba kada najčešće koristimo klimu, često bez da uopće shvatimo koliko bakterija može biti u sistemu. Zbog toga je iz zdravstvenih razloga uklanjanje plijesni izuzetno važno za korisnike.

Servisom klimatizacijskog sistema sprječavaju se neugodni mirisi uzrokovani plijesni i gljivicama koji se uglavnom nakupljaju na isparivaču. Isparivač je zbog svog položaja sakriven od svjetlosti i pod direktnim uticajem vlažnosti zraka tako da je idealno mjesto za razvoj ove vrste organizama. Servisiranje uklanja mikrobe koji negativno utiču na zdravlje putnika koji putuju automobilom, što je posebno važno tokom putovanja na porodični odmor.

Važno je servisirati klima uređaj kada:

  • se u kabini pojavljuje neugodan miris plijesni;
  • smo kupili polovan automobil i ne znamo kada su ventilacijski kanali očišćeni prethodni put;
  • je prošlo godinu dana od posljednjeg servisa klimatizacije (mada je najbolje raditi polugodišnju dezinfekciju).

Za djecu i osobe koje pate od alergija bitno je znati...

U slučaju osoba koje se bore sa alergijama, kao i u situacijama u kojima često putujemo sa djecom, neophodno je raditi redovnu dezinfekciju (fumigaciju) klima uređaja. Redovnim čišćenjem klima uređaja uklanjaju se bakterije, plijesni, gljivice, ali i polen koji je jak alergen. Zato mislimo da je ta usluga jednostavno obavezna. U slučaju osoba sa alergijom, osim opcija hemijskog čišćenja mogu se razmotriti i najsigurnija i istovremeno najmanje invazivna ozoniranja.

Proces fumigacije klimatizacije nije previše komplikovan ili dugotrajan postupak, a najčešće se provodi ozonizacijom ili hemijskom metodom. U tom slučaju u kabinu se raspršuje posebno sredstvo, koje dezinficira njene pojedinačne elemente koji cirkulišu u sistemu. Za ozonsku metodu radionica koristi namjenske uređaje. Tada se uz pomoć UV zraka i visokog napona stvara ozon koji potom cirkulira u ventilacijskim kanalima te ih temeljno čisti od bakterija i svih neugodnih mirisa. U doba borbe protiv pandemijskog koronavirusa na mnogim lokacijama koje brinu o zdravlju svojih kupaca, ozoniranje vozila postalo je jedna od osnovnih aktivnosti koja se obavlja u autoservisima. Vozači znaju da svoj automobil ostavljaju u odgovornim rukama, a prije svega mogu se osjećati sigurno i ne strahuju za zdravlje svoje porodice nakon što pokupe automobil iz radionice. Ne vrijedi rizikovati zdravlje radi štednje na servisu klime ili njenoj dezinfekciji.

Zašto je bolje otići u autoservis nego samostalno čistiti sistem klime?

Neki vozači, želeći smanjiti cijenu klima uređaja, odlučuju se na samostalno čišćenje pomoću posebne pjene. Pjena je dostupna kao aerosol, a uključuje fleksibilnu cijev koja se umetne u ventilacijske kanale i širi pjenu. Bez korištenja specijalizirane opreme, šanse da će se sredstvo distribuirati kako treba po cijelom sistemu su zanemarljive. U njemu će uvijek biti mjesta do kojih se ne može doći cijev, tako da će neke bakterije ostati u sistemu.

Također vrijedi zapamtiti da vozači prilikom čišćenja ventilacijskih kanala često zaboravljaju na izuzetno važan postupak - zamjenu filtera za polen, koji skuplja ne samo čestice zraka, soli i pijeska, već i vlagu. Zbog toga bakterije mogu rasti u njegovom sistemu. Kao rezultat toga, čak i ako je ventilacija temeljno očišćena u kabini može ostati neugodan miris plijesni, a zdravlje i sigurnost putnika bit će bespotrebno izloženi faktorima koji ugrožavaju zdravlje.