Datum objave: 2022-09-07

Vrijedi zamijeniti filter goriva prije dolaska zime!

Filter goriva zadržava nečistoće koje se nalaze u gorivu, između ostalog, proizvode korozije, metalne opiljke, prašinu i ostale čvrste čestice. Kod filtera goriva za dizel motore, veliki značaj ima takođe i separacija vode.

Filteri goriva u ovim vrstama motora najčešće su opremljeni separatorima u kojima se sakuplja voda odvojena iz dizel goriva. Prije zime separator treba isprazniti, jer se voda u njemu može zamrznuti i povećati rizik od oštećenja filtera. Sve veći broj savremenih vozila ima senzor koji detektuje višak vode u filteru, ali ako vaše vozilo nema takvo rješenje, morate ručno osušiti separator vode.

Voda se skuplja u separatoru goriva vrlo sporo, ali ako vozač ima lošu naviku da često vozi s malom količinom dizela u rezervoaru, proces taloženja vode se može ubrzati. Razlog za povećanu količinu vode izdvojene preko filtera goriva je kondenzovana vodena para koja se nalazi u vazduhu u do kraja nenapunjenom rezervoaru goriva. Kondenzovana para se skuplja na izloženim i hladnim zidovima rezervoara, a potom otiče u gorivo i s njim ulazi u filter.

Pražnjenje separatora vode u filteru goriva prije zime nužna je zaštita od rizika oštećenja filtera. Međutim, smrznuta voda nije jedina moguća opasnost za filter goriva povezana sa niskom temperaturom okoline. Druga opasnost je parafin koji se na niskim temperaturama taloži iz goriva i pretvara se u kristalnu voštanu masu, blokirajući filter goriva. O mjerama zaštite od parafina možete pročitati više ovdje.

Zašto vrijedi zamijeniti filter goriva novim prije dolaska zime?

U slučaju taloženja parafina iz goriva, prljavi filter za gorivo će se začepiti mnogo jače i brže od novog filtera. Zato je dobro mijenjati filter goriva prije svake zime, posebno uzevši u obzir da novi filteri mnogo efikasnije zaustavljaju prljavštinu i odvajaju vodu.

---

Asortiman FILTRON-a uključuje više od 2700 proizvoda i pokriva 97% posto tržišta evropskih vozila. Visok kvalitet filtera FILTRON cijene mehaničari. Svake godine preko 36 miliona filtera FILTRON završi u rukama mehaničara iz svih evropskih zemalja.