Datum objave: 2014-08-28

ORLEN

Kompanija Orlen se bavi proizvodnjom i distribucijom ulja i maziva najviših klasa za industriju i motorizaciju.

Najviši kvalitet proizvoda koji nudi ORLEN OIL potvrđuju i odobravanje priznatih proizvođača vozila uključujući Mercedes-Benz, Volkswagen, Volvo, BMW, MAN, Porsche i industrijske mašine Flender, Denison, Siemens.

PKN Orlen poljska je naftna i plinska kompanija.

To je najveća kompanija u Poljskoj i Srednjoj Europi te jedan od najvećih naftnih kompanija  u Europi. Ima velik broj benzinskih pumpi u državama kao što su: Poljska, Njemačka, Češka, Slovačka i Litva. Privatizirana je 1999. godine. Sjedište kompanije je u Płocku u Poljskoj.

Kompanija je dio grupacije Capital Group poljskog naftnog koncerna ORLEN S.A., jednog od najvećih uljarskih industrijskih korporacija u regiji. ORLEN OIL vrlo brzo širi svoju prodajnu mrežu baznih ulja i maziva spremnih za upotrebu na europskom tržištu. Kompanija je prisutna na više od 40 međunarodnih tržišta. Sistematski razvijen portfolij specijalnih proizvoda može zadovoljiti potrebe kupaca iz svakog sektora u industrijskoj proizvodnji, počevši s automobilskom industrijom, kamionskim i motornim uljima, uljima za poljoprivredu, šumarstvo i hortikulturu, uljima za građevinske strojeve i tešku opremu te industrijskim uljima. Njihovi vlastiti istraživački i proizvodni pogoni garantuju mogućnost stvaranja rješenja usmjerenih prema potrebama kupaca.

Jedan od glavnih ciljeva vodeće kompanije u proizvodnji maziva je razviti snažne i učinkovite kanale za distribuciju kako bi omogućili širenje svojih proizvoda na tržištu. U nastojanju da se ostvari ta strategija, distribucijska mreža ORLEN OIL pokriva gotovo čitavu Europu i neprestano se širi. Osim toga kompanija ulaže mnogo i u marketinšku i komercijalnu politiku. Klijenti tvrtke imaju mogućnost biti dijelom opsežnog tehničkog i marketinškog programa podrške.

U januaru 2020. godine ORLEN je postao glavni sponzor Alfa Romeo tima te su iste godine i ušli u svoju prvu zvaničnu sezonu Formule 1.  Kao dio saradnje, timu se pridružio i poljski vozač Formule 1 Robert Kubica. Tako je i tim dobio novo ime: „Alfa Romeo Racing ORLEN team“.

Zahvaljujući ORLENU, globalno predsezonsko predstavljanje vozila Formule 1 prvi put u historiji održano je u Poljskoj. Na tom događaju koji se održao na najvećoj bini u Evropi, Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi i Robert Kubica su predstavili novi C41.

Zahvaljujući aktivnostima u Formuli 1, ORLEN sada ima milijarde fanova širom svijeta. Utrke F1 prenosi 51 nacionalna televizijska stanica. Sponzorstvo Alfa Romeo Racing ORLEN jača globalnu svijest o brendu. Proizvodi ORLEN Grupe plasiraju se u više od 110 zemalja širom svijeta, sa oko 60% prometa ostvarenog na međunarodnim tržištima.

Kompanija Orlen je uvrštena na prestižne svjetske ljestvice poput Fortune Global 500, Platts TOP250 i Thompson Reuters TOP100. 

Grupa posjeduje vrhunsku integriranu infrastrukturu koja može godišnje preraditi više od 35 miliona tona različitih vrsta sirove nafte, plasirajući svoje proizvode kroz najveću mrežu regiona CEE od preko 2.800 modernih benzinskih pumpi. Ponuda PKN ORLEN uključuje preko 50 vrhunskih petrokemijskih i rafinerijskih proizvoda koji se prodaju u više od 90 zemalja širom svijeta na 6 kontinenata. PKN ORLEN je također važan igrač na poljskom tržištu električne energije, rangirajući se kao najveći industrijski proizvođač električne energije s kapacitetom od 1,9 GWe. 

Posljednjih nekoliko godina ORLEN je prepoznat kao najcjenjeniji brend u Poljskoj, čija je vrijednost procijenjena na 4,7 milijardi PLN.

WEB STRANICA